marți, 12 noiembrie 2013

Dreptul de superficie


Dreptul de superficie este dreptul de a avea sau de a edifica o constructie pe terenul altcuiva, deasupra ori in subsolul acelui teren, asupra caruia superficiarul dobandeste un drept de superficie.

Art. 702 Cod Civ. face precizarea ca aceasta dispozitie este aplicabila si plantatiilor, precum si altor lucrari autonome cu caracter durabil.

Dreptul de superficie poate fi definit asadar ca fiind un drept real principal, dezmembramant al dreptului de proprietate asupra unui teren, care consta in dreptul de proprietate al unei persoane, numita superficiar, privitor la constructie, plantatie sau alta lucrare cu caracter durabil ce se afla pe un teren proprietate a altcuiva, teren asupra caruia superficiarul are drept de folosinta.

Superficiarul are drept de folosinta asupra terenului, teren care apartine altcuiva.
Superficiarul are drept de proprietate asupra constructiei sale, constructie care se afla pe terenul proprietatea altcuiva.

Caractere juridice:
Este un drept:

real imobiliar - intotdeauna obiectul este un bun imobil
temporar      - se poate constitui pentru cel mult 99 de ani, la expirarea acestui termen, dreptul de superficie poate fi reinnoit
imprescriptibil extinctiv - nu are termen

Constituire
Dreptul de superficie se constituie prin :

act juridic - conventie sau testament
uzucapiune - in conditiile legii
renuntare la accesiune - daca proprietarul terenului pe care s-a edificat constructie declara in mod expres ca renunta la accesiune, atunci superficia se poate inscrie in cartea funciara in favoarea constructorului.

cesiunea dreptului de a invoca accesiunea - daca proprietarul terenului pe care s-a edificat constructia transmite dreptul de a invoca accesiunea constructiei catre un tert, dreptul de superficie se inscrie in cartea funciara in favoarea tertului.

constituirea dreptului de superficie intre soti - toate constructiile ridicare in timpul casatoriei pe terenul bun comun al unuia dintre soti, sunt bunuri comune. Sotul neproprietar al terenului devine titularul unui drept de superficie; aceasta solutie este valabila in situatia in care sotii au ales regimul comunitatii legale.

Exercitarea dreptului de superficie

Dreptul de superficie se exercita in limitele si in conditiile actului constitutiv.

Titularul  dreptului de superficie poate dispune in mod liber de dreptul sau, iar atat timp cat exista constructia, dreptul de folosinta asupra terenului se poate instraina sau ipoteca numai odata cu dreptul de proprietate asupra constructiei.

In cazul superficiei cu titlu oneros, superficiarul are obligatia de a plati, sub forma de rate lunare, o suma egala cu chiria stabilita pe piata libera.Aceasta dispozitie are un caracter supletiv. Asadar partile pot deroga de la ea si pot opta pentru o alta modalitate de plata a prestatiei de catre superficiar.

Apararea dreptului de superficie

Dreptul de superficie se apara prin actiune confesorie de superficie. Aceasta poate fi exercitata impotriva oricarei persoane care tulbura titularul dreptului in exercitarea lui, inclusiv impotriva proprietarului terenului pe care s-a edificat constructia.

Dreptul la actiunea confesorie de superficie este imprescriptibil.

Incetarea dreptului de superficie

Dreptul de superficie se stinge prin radiere din cartea funciara din urmatoarele cauze:

expirarea termenului
consolidare
pieirea constructiei, daca exista stipulatie expresa in acest sens
la cererea proprietarului terenului in situatia in care superficiarul nu respecta interdictia de modificare a constructiei (vezi art 695 Cod Civ.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu