vineri, 14 octombrie 2011

Ciuleandra - Liviu Rebreanu

Puiu  , fiul lui Policarp Faranga , isi ucide sotia aparent fara niciun motiv. Policarp incearca sa isi salveze fiul de la inchisoare, trimitandu-l intr-un sanatoriu, unde – spera el – sa se dovedeasca faptul ca nebunia a fost cea care l-a indemnat la o asemena oribilitate. Ar fi fost usor de aranjat daca medicul , prieten cu Policarp, ar fi fost in spital, acesta absenta din pacate iar locul ii era tinut de Ion Ursu, un medic corect, corectitudine si severitate de care Faranga isi da seama, prin urmare decide sa isi mute copilul la un alt sanatoriu cat mai curand posibil. Intre timp, in vederea stabilirii gradului de nebunie, medicul interactioneaza cu Puiu si in cele din urma criminalul i se destainuie. Madalina era un inger, i se supunea mereu, dar in ochi i se puteau  citi o permanenta resemnare, o tristete ascunsa , o melancolie pe care el o gasea deranjanta, era gelos. Era o femeie frumoasa, barbatii o admirau, cu toate acestea desi Puiu ii era sot, desi ea nu l-a inselat vreodata, simtea ca propria-i femeie nu ii apartine. Supunerea ei tacuta ii aparu acestuia precum un tipat , din acest motiv in timp ce o sugruma, ii spunea « taci, taci ! » chiar daca femeia nu scotea niciun cuvant.
Madalina avea paisprezece ani cand Puiu impreuna cu tatal sau o luasera de la mama ei, au gasit-o intr-un sat din Arges  la hora Ciuleandra.Acolo Puiu fusese fermecat de Madalina, se prinse in hora alaturi de ea si se lasa prada frumusetii ei de copila « cu sanii abia impliniti ».Madalina fusese cumparata, nu se putea opune, rugamintile si lacrimile fetei aveau sa fie in zadar. Pana la varsa de optsprezece ani, Madalina avusese parte de o educatie aleasa in strainatate, iar dupa implinirea majoratului, Puiu o lua de sotie. Casnicia lor a durat patru ani.
Spunandu-i doctorului cum a cunoscut-o si cum a ajuns sa o ucida, Ursu ii dezvaluie la randul sau propria-i poveste legata de Madalina. O vroia pentru el, erau din acelasi sat, doar ca el era student pe acea vreme, trebuia sa mai astepte. Se iubeau....pana cand iubirea lor avea sa fie secerata de Puiu care a cumparat-o impotriva vointei ei. Medicul ii marturisi ca niciodata nu a incetat sa se gandeasca la ea, ca o mai intalnise intre timp si din ochii ei isi dadu seama ca nici ea nu l-a uitat, desi nu si-au schimbat foarte multe cuvinte.Acum insa Madalina era moarta, iar visul lui ingropat pentru totdeauna. Atunci Puiu Faranga realiza ca acesta era barbatul pe care Madalina il iubea...chiar si dupa atat timp, in tacerea care-i dadea un aer misterios infrumusetand-o.
In spital, Puiu incerca sa mimeze nebunia doar ca sa nu ajunga la penitenciar , dar in cele din urma ajunsese nebun cu adevarat. Facuse obsesie din a-si aminti  dansul Ciuleandrei  si melodia. S-ar parea ca singura amintire cu adevarat placuta legata de Madalina, a fost chiar la Ciuleandra, unde a si cunoscut-o, doar acolo a simtit-o asa cum era intr-adevar, salbateca, frumoasa, plina de viata, a fost singurul loc unde erotismul ei, desi infantil, putea fi perceput de cel care urma sa ii fie sot. Tot ce s-a intamplat mai departe cu Madalina, schimbarea brusca de care avusese parte, educatia aleasa venita pe neasteptate, desi o modela frumos atat la interior cat si la exterior, nucleul sufletului ii ramasese  tanjind dupa iubirea prietenului ei din copilarie si dupa satul natal. Aceasta absenta supusa a Madalinei il facu pe Puiu sa o ucida. Singura amintire a lui, legata de viul Madalinei , era la Ciuleandra.

Personajele din Ciuleandra sunt niste manechine care sperie cititorul, acesta  este impins spre o lume pe care nu o poate intelege cu adevarat, ci o poate doar banui. Portretul psihologic al lui Puiu Faranga este unul vulgar ; desfrau, preocupare intelectuala nula , frecventarea scolii e o formalitate anosta. In timpul razboiului nu vazuse nici frontul, caci tatal lui avusese grija sa-i asigure si de aceasta data comoditatea. La Iasi , statea cu o actrita in brate intr-o camera calda si priveau tacuti pe strada murdara cum treceau incet carute scartaitoare cu cadavre de exantematici, prin ninsoarea deasa. Personalitatea lui este atrofiata , educatia il impinge spre o viata previzibila , trandavie trufasa  si dependenta absoluta de vointa tatalui sau, fost ministru al Justitiei. Madalina apare in viata lui ca o a doua autoritate morala , sustinuta tainic prin senzatia unei indiferente erotice.Ea i se supune fara participare, iar Puiu ii simte ingaduinta, toleranta ca pe un dispret , apatia sotiei facandu-l sa se simta un om josnic, nedemn, slab si fara substanta sufleteasca. Devine complexat din cauza modelului ei  moral , de structura ei perfecta la care el nu reuseste sa aiba acces.

2 comentarii: