joi, 1 martie 2012

Fata cu cercel de perla - film

Dupa ce tatal ei a fost orbit de o explozie ,Griet - o fata de numai 17 ani este nevoita sa se angajeze ca servitoare la o familie instarita, in casa pictorului lui Johannes Vermeer.Acesta ii observa spiritul de observatie  in ceea ce priveste culorile, motiv pentru care incepe sa o atraga in lumea sa: o lume in care pasiunea pentru pictura este ingradita, este patata de mediul familial, de sotia lui si de mama acesteia, doua femei care nu reusesc sa patrunda frumusetea dincolo de suprafata ei, considerand-o nici mai mult nici mai putin decat o modalitate de a face bani.Tablourile lui Johannes sunt pentru ele doar simple imagini care urmeaza a fi vandute.Nu este de mirare ca slabiciunea lui pentru Griet, o fata atat de tanara, frumoasa nu doar la chip ci si la suflet, apare precum o gura de aer curat.Desi nu se intampla nimic intre ei, scenele in care sunt singuri transmit o puternica tensiune erotica, dar curata, o tensiune foarte bine pazita –cred- de principii, de vreun motiv rational..sau poate de vreun sentiment cu adevarat pur.Vermeer, la comanda protectorului sau financiar o picteaza pe Griet. Tabloul este cu adevarat uimitor! Sotia pictorului, Catharina, isi da seama de intimitatea dintre el si servitoare.Afla despre pictura si fiind coplesita de durere, gelozie si nervi , insista sa il vada.Printre lacrimi intreaba de ce nu a fost ea cea aleasa pentru a fi pictata, Johannes ii raspunde: pentru ca tu nu intelegi.Si avea dreptate,Catharina nu intelegea, vedea numai stralucirea, dar nu si motivul existentei stralucirii.
Bijuteriile infrumuseteaza orice femeie, este adevarat, insa in momentul in care Johann ii pune un cercel de perla fetei (pentru a o picta), un cercel care apartine sotiei sale, apare o mica indoiala: oare nu cumva se intampla si invers? Oare nu cumva si femeia infrumuseteaza bijuteria? Am certitudinea ca raspunsul este da. Femeia este la randul ei podoaba bijuteriei.Oricat de valoros ar fi un diamant, oricat de frumos ar fi,daca cea care il poarta nu are o stralucire de sine statatoare, diamantul va ramane pe corpul ei, trist in blestemul stralucirii lui care ia vederea ochilor firavi si lacomi.Daca cea care il poarta are deja un suflet stralucitor, o bijuterie adusa alaturi de el nu face decat sa dubleze frumusetea, acea frumusete care patrunde sensurile, sensuri de prea multe ori uitate.
Un film tacut care-ti da timp sa observi detaliile, sa citesti privirile, gesturile si sa incepi sa iubesti (din nou) frumosul simplului de zi cu zi, un simplu care e de fapt o capodopera de maxima importanta pentru viata noastra.
                                

Regia Petter Webber 
Cu     Scarlett Johansson , Colin Firth 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu